Βουλή

12 Δεκεμβρίου 2017 13:43

Μαίνεται η κόντρα για την υπόθεση της Σαουδικής Αραβίας

Text to Speech

Ένταση στην συνεδρίαση της Επιτροπής Εξοπλιστικών.  Η ΝΔ επέμεινε να κληθούν όλοι οι εμπλεκόμενοι για να δώσουν εξηγήσεις. Τι στάση κράτησαν ΔΗΣΥ και Ποτάμι.

Μαίνεται η κόντρα για την υπόθεση της Σαουδικής Αραβίας

Η πώληση αμυντικού εξοπλισμού στη Σαουδική Αραβία εξακολουθεί να αποτελεί σημείο τριβής, μεταξύ της ηγεσίας του υπουργείου Άμυνας και της αντιπολίτευσης.

Στη σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής Εξωτερικών και 'Αμυνας της Βουλής - που έγινε κεκλεισμένων των θυρών και αφορούσε δύο διακρατικές συμφωνίες για την αγορά 70 ελικοπτέρων από τις ΗΠΑ και την πώληση αμυντικού υλικού στην Αργεντινή - ΝΔ, ΔΗΣΥ και Ποτάμι δήλωσαν «παρών» αρνούμενοι να μπουν στην ουσία της συζήτησης, όσο μένει, όπως υποστήριξαν, ανοιχτό το επίμαχο θέμα με τη Σαουδική Αραβία.

Σύμφωνα με πληροφορίες όταν τέθηκε προς την ηγεσία του υπουργείου το θέμα της εύρεσης πολεμικού υλικού στα χεριά του ISIS, ο κ. Καμμένος αναφέρθηκε στην κ. Γεννηματά, προκαλώντας την αντίδραση του Θανάση Θεοχαρόπουλου. Μιλώντας σε στους δημοσιογράφους, ο κ. Θεοχαρόπουλος είπε πως η ηγεσία του υπουργείου Άμυνας αντί να δώσει σαφείς απαντήσεις, επέλεξε να πετάξει για άλλη μια φορά λάσπη στον ανεμιστήρα. 

Η ΝΔ, σύμφωνα με πληροφορίες, επέμεινε στη θέση της να κληθούν και να δώσουν εξηγήσεις στις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής, όλα τα εμπλεκόμενα πρόσωπα με την υπόθεση και να απαντηθεί το ερώτημα γιατί χάθηκαν, όπως υποστήριξε, 65 εκατ. ευρώ, ενώ κατηγόρησε την ηγεσία του υπουργείου Άμυνας ότι κρύβεται από τις ευθύνες της. 

Τόσο η ΔΗΣΥ, όσο και το Ποτάμι, έκαναν λόγο για ανάγκη περαιτέρω διερεύνησης της υπόθεσης και υποστήριξαν ότι ενώ κάθε μέρα βλέπουν το φως της δημοσιότητας νέα στοιχεία, το υπουργείο Άμυνας εξακολουθεί να μην απαντά επί της ουσίας.

Βουλή - Επιτροπή εξοπλιστικών προγραμμάτων - Καμμένος

Βίτσας: Κανείς δεν ξέρει πώς βρέθηκαν τα όπλα στα χέρια των τζιχαντιστών

Πάντως,  σε δηλώσεις του στον ΣΚΑΙ ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας  Δημήτρης Βίτσας  ανέφερε πως για τον ίδιο «δεν υπάρχει θέμα, τουλάχιστον ως αυτή τη στιγμή» και πρόσθεσε ότι ο ίδιος δεν έχει δει ποτέ του τον άνθρωπο που σύσσωμη η αντιπολίτευση καταγγέλλει ως μεσάζοντα στην συγκεκριμένη υπόθεση.

Σχολιάζοντας τις χθεσινές αποκαλύψεις για την υπόθεση από την Νέα Δημοκρατία και το γεγονός πως βάσει επίσημων εγγράφων οπλισμός που πωλήθηκε από τον Βασίλειο Παπαδόπουλο εντοπίστηκε σε χέρια τζιχαντιστών του ISIS στη Ράκα, ο υπουργός δήλωσε πως «κανείς δεν ξέρει όλη τη διαδρομή του οπλισμού μέχρι τον ISIS», «τα όπλα που βρέθηκαν στη Ράκα ξέρει κανείς πώς έφτασαν εκεί;», αναρωτήθηκε χαρακτηριστικά. 

Κικίλιας: Η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΘΑ υπεκφεύγει και κρύβεται

Από την πλευρά του, σε δηλώσεις του μετά το τέλος της συνεδρίασης της Επιτροπής Εξωτερικών και 'Αμυνας της Βουλής ο αρμόδιος Τομεάρχης της ΝΔ Βασίλης Κικίλιας, τόνισε μεταξύ άλλων ότι «από τη στιγμή, που για μία ακόμη φορά, η ηγεσία του ΥΠΕΘΑ αρνήθηκε να κληθούν στην Επιτροπή όλοι οι εμπλεκόμενοι παράγοντες και να αποκαλυφθεί η αλήθεια και θεωρεί ότι σήμερα είναι μια ακόμη μέρα στην Επιτροπή Εξοπλισμών σα να μην τρέχει τίποτα, η Νέα Δημοκρατία δεν μπήκε καν στη διαδικασία συζήτησης των δύο θεμάτων της ημερήσιας διάταξης και ψήφισε παρών». Παράλληλα, ο κ. Κικίλιας τόνισε ότι «επιμένουμε και επανερχόμαστε παράλληλα με τη δικαστική έρευνα που βρίσκεται σε εξέλιξη και η οποία δεν έχει να κάνει με τις διαδικασίες της Βουλής, θεωρώντας ότι ο ελληνικός λαός έχει δικαίωμα να μάθει την αλήθεια». 

VIDEO