Κόμματα

24 Νοεμβρίου 2017 23:31

Διαγωνισμός δημιουργίας γλυπτών μνημείων στη Μακρόνησο και τη Γυάρο για τα 100χρονα του ΚΚΕ

Text to Speech

Ανοιχτή πρόσκληση του ΚΚΕ στους εικαστικούς καλλιτέχνες «να εκφράσουν την ψυχή του λαού και το μεγαλείο των λαϊκών αγώνων»…

Διαγωνισμός δημιουργίας γλυπτών μνημείων στη Μακρόνησο και τη Γυάρο για τα 100χρονα του ΚΚΕ

Με την ευκαιρία της συμπλήρωσης των 100 χρόνων ζωής και δράσης του ΚΚΕ, η Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ προκηρύσσει ανοικτό Πανελλήνιο Καλλιτεχνικό Διαγωνισμό δημιουργίας Γλυπτών Μνημείων για τους ιστορικούς μαρτυρικούς τόπους εξορίας  και φυλακών της Μακρονήσου και της Γυάρου.

Η Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ απευθύνει θερμή πρόσκληση για συμμετοχή στο διαγωνισμό στους Εικαστικούς Καλλιτέχνες (μέλη του ΕΕΤΕ), που θέλουν με το έργο τους να αναδείξουν το μεγαλείο της ακαταμάχητης λαϊκής θέλησης και δύναμης, όπως εκφράστηκε από τους αλύγιστους της Μακρονήσου και της Γυάρου.

Η Μακρόνησος, που λειτούργησε από το 1947 ως το 1953, πέρασε στην ιστορία ως χώρος απομόνωσης και φρικτών βασανιστηρίων, μέχρι φυσικής εξόντωσης, για χιλιάδες κομμουνιστές και άλλους αγωνιστές από το αστικό κράτος.

Η Γυάρος ή αλλιώς το «Νταχάου της Μεσογείου», από το 1947 έως το 1962 λειτούργησε ως τόπος φυλακών και βασανισμού χιλιάδων πολιτικών κρατουμένων, κυρίως κομμουνιστών. Ο ίδιος χώρος χρησιμοποιήθηκε ως τόπος εξορίας και από τη Χούντα των συνταγματαρχών, το 1967.

Σήμερα, 70 χρόνια από την έναρξη της λειτουργίας της Μακρονήσου και της Γυάρου, ως φοβερών τόπων μαρτυρίων, στέκουν -σε πείσμα κάθε είδους συμβιβασμένου απολογητή του βάρβαρου καπιταλιστικού συστήματος- ως ανεξίτηλα μνημεία πείρας, γνώσης και απόδειξης ότι κανείς και τίποτα δεν μπορεί να σταματήσει το λαό, όταν αυτός αποφασίζει να παλέψει και να κατακτήσει το δίκιο του.

Το ΚΚΕ, μέσα από την ανοιχτή πρόσκληση προς τους εικαστικούς καλλιτέχνες, τιμά τα 100 χρόνια δράσης του, 100 χρόνια αγώνων και θυσιών της εργατικής τάξης για την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο, τη θεμελίωση των νέων κοινωνικών σχέσεων, της κοινωνικής ιδιοκτησίας στα μέσα παραγωγής, το σοσιαλισμό - κομμουνισμό.

Καλεί τους καλλιτέχνες με το έργο τους να εκφράσουν την ψυχή του λαού και το μεγαλείο των λαϊκών αγώνων, να συμμετάσχουν στον Πανελλήνιο Καλλιτεχνικό Διαγωνισμό για τη δημιουργία Γλυπτών Μνημείων στην Μακρόνησο και τη Γυάρο καταθέτοντας τις προτάσεις τους, δίνοντας ζωή στη μνήμη και παρακαταθήκη για τους αγώνες του μέλλοντος.

Ο διαγωνισμός θα διεξαχθεί και θα ολοκληρωθεί μέσα στο 2018. Θα ακολουθήσει σε επόμενο χρόνο η αναλυτική προκήρυξη του διαγωνισμού.

Για την οργάνωση και διεξαγωγή του διαγωνισμού ορίζεται επιτροπή από τους:

1.            Γόντικα Δημήτρη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ

2.            Δαραδήμο Μπάμπη, γλύπτη

3.            Κώτσιου Ντίνα, καθηγήτρια Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών

4.            Μελά Εύα, πρόεδρο Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος

5.            Τζέρμπου Αλεξάνδρα, ιστορικό τέχνης

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

VIDEO