Κόμματα

06 Σεπτεμβρίου 2016 21:28

Κουτσούμπας: Το ΚΚΕ εκφράζει το σήμερα και το αύριο της εργατικής τάξης

Text to Speech

Εκδήλωση μνήμης στη μαρτυρική Μακρόνησο, που το ΚΚΕ διεκδικεί να γίνει πραγματικό μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς.

Κουτσούμπας: Το ΚΚΕ εκφράζει το σήμερα και το αύριο της εργατικής τάξης

«Το ΚΚΕ δεν βρίσκεται σήμερα εδώ σε αυτή την εκδήλωση στην Μακρόνησο, για να εκφράσει το χθες, όπως διάφοροι αστοί καλοθελητές λένε. Το ΚΚΕ βρίσκεται εδώ, όπως και σε όλους τους άλλους τόπους μαρτυρίου Ελλήνων αγωνιστών, ακριβώς γιατί εκφράζει το σήμερα και το αύριο της σύγχρονης εργατικής τάξης, των λαϊκών στρωμάτων που στενάζουν κάτω από την σκλαβιά των ιδιοκτητών του πλούτου, της ΕΕ, του ΔΝΤ, όλων των ιμπεριαλιστικών οργανισμών, των αστικών κυβερνήσεων που τους υπηρετούν, εναλλάξ, πότε με φιλελεύθερο κεντροδεξιό - ακροδεξιό μανδύα, πότε με σοσιαλδημοκρατικό αριστερό, κεντροαριστερό μανδύα» υπογράμμισε ο Γ.Γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας σε αποψινή εκδήλωση των Οργανώσεων Αττικής του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στην Μακρόνησο.

«Η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ με το σοσιαλδημοκρατικό αριστερό, κεντροαριστερό μανδύα της, συνεχίζει να προσφέρει πολύτιμες υπηρεσίες στο σύστημα για λογαριασμό του κεφαλαίου, να υλοποιεί τις απαιτήσεις του, να εφαρμόζει κατά γράμμα τις αποφάσεις της ΕΕ και του ΝΑΤΟ και την ίδια στιγμή με ευελιξία και ικανότητα εξαπάτησης, να προσπαθεί να ενσωματώνει τη λαϊκή δυσαρέσκεια στα όρια των επιλογών της, ότι δήθεν «τί να κάνουμε, αυτή είναι η κατάσταση, κάνουμε ότι μπορούμε»… Και η κοροϊδία καλά κρατεί…» πρόσθεσε.

ΚΚΕ - Κουτσούμπας - Μακρόνησος

Στην έναρξη της ομιλίας του είπε «με μεγάλο σεβασμό και ιδιαίτερη συγκίνηση πατάμε απόψε εδώ τα χώματα και τις πέτρες που βαφτήκαν με το αίμα των μαρτύρων ηρώων του Κόμματός μας, του λαού μας, της δρακογενιάς της Αντίστασης και του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας. Αποτίουμε φόρο τιμής και άσβεστης μνήμης σε όλους όσοι άφησαν την τελευταία τους πνοή πάνω σε τούτο το διαβολονήσι. Όλους όσοι βασανίστηκαν σωματικά και ψυχικά, αφήνοντας για δεκαετίες ανεξίτηλα σημάδια πάνω στο κορμί και το μυαλό τους, η κτηνώδης βία της εγχώριας αστικής τάξης και των υπόλοιπων ιμπεριαλιστών συμμάχων της.

Χαιρετίζουμε και τιμούμε ιδιαίτερα όσους επέζησαν και βρίσκονται μαζί μας απόψε, σε αυτή την εκδήλωση συνέχειας της ιστορικής μνήμης. Ταυτόχρονα, ως όρκος συνέχισης για εκπλήρωση τελικά του σκοπού που οι ανδρείοι εκείνοι έπεσαν. Δηλαδή, για να γίνει πράξη ο στόχος της επαναστατικής ανατροπής του εκμεταλλευτικού συστήματος του καπιταλισμού, που στο ιμπεριαλιστικό του στάδιο, έχει γίνει πλέον εδώ και δεκαετίες επικίνδυνο για την ίδια την ύπαρξη της ανθρωπότητας. Και τελικά, η οικοδόμηση μιας πραγματικά νέας κοινωνίας, δίκαιης, σοσιαλιστικής - κομμουνιστικής, βασισμένη στην πολύτιμη πείρα της σοσιαλιστικής οικοδόμησης σε πολλές χώρες της υφηλίου, απαλλαγμένη όμως, από τις αδυναμίες και τα λάθη αυτής της πρώτης απόπειρας τον προηγούμενο αιώνα που αγκάλιασε το 1/3 της γης».

ΚΚΕ - Κουτσούμπας - Μακρόνησος

«Η Μακρόνησος, χαρακτηρίστηκε σωστά “ελληνικό Νταχάου”, αποτέλεσε μαύρη κηλίδα στον πολιτισμό της σύγχρονης Ελλάδας. Το τεράστιο αυτό στρατόπεδο, έφτασε να συγκεντρώσει μέσα και απ’ έξω από το σύρμα, στην αποκορύφωση της παντοδυναμίας του, κάπου 30.000 πολιτικούς και στρατιωτικούς κρατούμενους» είπε ο Δημήτρης Κουτσούμπας, προσθέτοντας «βρισκόμαστε εδώ γιατί δεν θέλουμε να ξεχάσουμε, να πετάξουμε στην λήθη της ιστορίας μια σκοτεινή περίοδο της ιστορίας της χώρας, που όσο κι αν περιέχει ακραία χαρακτηριστικά, που αρκετοί πλέον στο όνομα καταδικάζουν ή εκφράζουν τη συμπόνιά τους για εκείνα τα θύματα, εντούτοις, η πραγματικότητα αποδεικνύει, ότι η αστική βία είναι και σήμερα πανταχού παρούσα, προσαρμοσμένη βέβαια σε σημερινές συνθήκες, που από χώρα σε χώρα, από φάση σε φάση, διαφοροποιούνται ως προς τη μορφή παραμένει όμως πάντα ίδια ως προς το ταξικό περιεχόμενο.»

«Η άρχουσα τάξη της χώρας έδειξε, στο διάβα αυτών των δεκαετιών ύπαρξης του ΚΚΕ, που σε 2 χρόνια κλείνουμε τα 100 μας χρόνια, ότι την παρουσία του ΚΚΕ στην πολιτική ζωή του τόπου την ανέχεται μόνο μέχρι το σημείο που δεν θίγει την κυριαρχία της, την διεφθαρμένη εξουσία της. Γι’ αυτό και συνεχώς προσαρμόζει και αναπροσαρμόζει την τακτική της και τις μορφές άσκησης της καταπιεστικής - αυταρχικής για το λαό εξουσίας της» ανέφερε στην συνέχεια.

ΚΚΕ - Κουτσούμπας - Μακρόνησος

Αναφέρθηκε στις πολύχρονες διώξεις αγωνιστών, τονίζοντας στην συνέχεια «παρ’ όλα αυτά η αστική τάξη τολμά να εγκαλεί το ΚΚΕ, αναρωτιέται, εάν ασπάζεται τους κανόνες της δημοκρατίας! Κατά καιρούς το κάνουν αυτό διάφοροι αστοί δημοκράτες υποτίθεται, αλλά και άλλοι προοδευτικοί ή ανανεωτές οπορτουνιστές του ΣΥΡΙΖΑ. Τελευταία, το έχουν χρεώσει φαίνεται στα ακροδεξιά, φασιστικά, ναζιστικά τσιράκια του συστήματος, μέσα από τα έντυπά τους ή τους πολιτικούς εκπροσώπους τους στυλ εγκληματιών χρυσαυγιτών.»

«Φυσικά, δεν πρόκειται να απαντήσουμε στους γραφικούς ανεγκέφαλους ναζί ελληνικής κοπής, που καθοδηγούνται από συγκεκριμένη ηγεσία - κέντρο για την εγκληματική δράση τους. Αλλά με αφορμή την αναφορά μας σε αυτούς ρωτάμε την ελληνική κυβέρνηση και τους θεσμούς που αντιπροσωπεύει το αστικό κράτος: Γιατί ακόμα κυκλοφορούν ελεύθεροι και δεν έχουν κλειστεί στα κάτεργα 3 χρόνια μετά την εκτέλεση του Παύλου Φύσσα, τις δολοφονίες μεταναστών, και τις δολοφονικές επιθέσεις των ταγμάτων εφόδου τους κατά εργατών συνδικαλιστών και άλλες ανάλογες επιθέσεις;» πρόσθεσε.

Απαντώντας σε όσους «ακόμα καλοπροαίρετα συγχέουν τις έννοιες της δημοκρατίας, ξεχνώντας να βάλουν το ερώτημα «δημοκρατία» για ποιον;» είπε ότι «όσοι απαντάνε γενικά “δημοκρατία για όλους”, αν δεν είναι αφελείς, είναι απλά υποκριτές και φαρισαίοι.»

«Δημοκρατία γενικά, χωρίς να βάζει το κύριο ζήτημα για ποια τάξη πρόκειται, δεν υφίσταται». Γιατί «εξωταξική» δημοκρατία, «υπερταξική» δημοκρατία, δήθεν «παλλαϊκή» δημοκρατία δεν υπάρχει στην πραγματικότητα, παρά μόνο στα μυαλά ορισμένων αφελών, όπως και στα μυαλά των αστών εκπροσώπων της ξεπερασμένης πλέον -για τον προοδευτικό ρόλο που έπαιξε κάποτε την περίοδο των αστικών επαναστάσεων- αστικής ιδεολογίας» είπε, τονίζοντας ότι «σε καμιά πολιτισμένη καπιταλιστική χώρα δεν υπάρχει πλέον «δημοκρατία γενικά», αλλά υπάρχει μόνο αστική δημοκρατία ή αλλιώς δικτατορία της αστικής τάξης πάνω στην εργατική τάξη. Όπως και στην δική μας θεωρία δεν υπάρχει «δικτατορία γενικά», αλλά δικτατορία της εργατικής τάξης πάνω στους καταπιεστές και εκμεταλλευτές της αστικής τάξης, δηλαδή εργατική - λαϊκή δημοκρατία.»

Ανέφερε επίσης ότι υπάρχουν πολιτικοί ηγέτες, παράγοντες, πολιτικές δυνάμεις, οικονομικοί παράγοντες, που «υποστηρίζουν τη μονόπλευρη λήθη στο παρελθόν, από συμφέρον, καθώς έχουν κάθε λόγο να κρύψουν από τη σύγχρονη γενιά, την αυριανή νέα γενιά, γεγονότα που σημάδευαν και σημαδεύουν ως σήμερα τη σύγχρονη ελληνική ιστορία».

ΚΚΕ - Κουτσούμπας - Μακρόνησος

«Προτιμούν την αμνησία ή το συγχωροχάρτι»

«Δεν θέλουν να αποκαλυφθεί η αλήθεια για την αγγλοαμερικανική στρατιωτική επέμβαση στην Ελλάδα, η αλήθεια για το Δόγμα Τρούμαν και το Σχέδιο Μάρσαλ, ποιές είναι οι αιτίες για τον Εμφύλιο, ποιά ήταν τα οράματα και οι στόχοι των αγωνιστών. Δεν επιθυμούν να φανεί το ενιαίο συμφέρον που έδεσε την κυρίαρχη τάξη της χώρας μας με τις επιλογές του ιμπεριαλισμού, με το ξένο κεφάλαιο. Να αποκαλυφθούν οι πηγές των θεωριών του ραγιαδισμού, της υποτέλειας, της μοιρολατρίας. Προτιμούν την αμνησία ή το συγχωροχάρτι, για να συνεχίσουν απτόητοι και στις νέες συνθήκες την ίδια πολιτική, τις ίδιες γενικές επιλογές. Κι όμως, δεν είναι συνεπείς ούτε με τις ίδιες τις διακηρύξεις τους, γιατί όταν το απαιτεί το κομματικό συμφέρον, προσφεύγουν στο παρελθόν, προκειμένου να αντλήσουν επιχειρήματα που δε διαθέτουν για το σήμερα όσο πειστικά θα ήθελαν. Ποντάροντας στην έλλειψη ιστορικής γνώσης, προσπαθούν να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα του σήμερα» πρόσθεσε.

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας αναφέρθηκε στην ολομέτωπη επίθεση που δέχεται σήμερα η αγωνιστική στάση ζωής, ενώ «η κατασυκοφάντηση της αγωνιστικής ιστορίας του ελληνικού και διεθνούς κομουνιστικού κινήματος, πάει μαζί με την προπαγάνδα της αναποτελεσματικότητας κάθε αγώνα, που πατά φυσικά πάνω στην απογοήτευση, στον υπαρκτό κλονισμό των συνειδήσεων, η οποία τα τελευταία δύο χρόνια δέχεται ακόμα ένα πλήγμα, από την απογοήτευση ριζοσπαστικών δυνάμεων, ανθρώπων αριστερών, προοδευτικών που βλέπουν να καταρρέει η ψεύτικη ελπίδα που είχαν καλλιεργήσει για την πρώτη φορά αριστερά των Τσίπρα - Καμμένου και βλέπουν ότι ακολουθούν την ίδια πεπατημένη των ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ - ΛΑΟΣ και άλλων δυνάμεων που κυβέρνησαν αυτόν τον τόπο και ο ένας αποδεικνύονταν χειρότερος από τον προηγούμενο».

«Όλα αυτά συνηγορούν στην καλλιέργεια μοιρολατρίας, στον συμβιβασμό, την άρνησης της πάλης, τελικά την υποταγή στο σύστημα» είπε στην συνέχεια, επισημαίνοντας ότι «σημαντική βοήθεια στο σάπιο σύστημα, για την διατήρηση της εξουσίας του, δίνει διαχρονικά και σταθερά τόσο στην Ελλάδα όσο και διεθνώς ο γνωστός πλέον σε όλους μας οπορτουνισμός. Είτε δρώντας μέσα σε εργατικά κομμουνιστικά κόμματα, είτε δρώντας ως ξεχωριστό τμήμα εξωκοινοβουλευτικά ή κοινοβουλευτικά ως μικρό κόμμα αντιπολίτευσης, είτε από κυβερνητικές καρέκλες σε εναγκαλισμό με την σοσιαλδημοκρατία. Στην χώρα μας τα έχουμε ζήσει όλα και εξακολουθούμε να τα ζούμε, παρά την αλλαγή ονόματος και προσώπων. Με τον Συνασπισμό και το ΣΥΡΙΖΑ μετά, αλλά και άλλες ομάδες που αποσπάστηκαν από αυτόν πέρσι, αλλά και από το Κόμμα μας παλιότερα και πρόσφατα.»

ΚΚΕ - Κουτσούμπας - Μακρόνησος

«Πάλη με τον οπορτουνισμό, τον πολιτικό τυχοδιωκτισμό»

«Δεν ξεχνάμε συνεπώς ότι βασικό ζήτημα μέσα στο εργατικό, το επαναστατικό κίνημα, είναι η συνεχής και συνεπής στη βάση αρχών πάλη με τον οπορτουνισμό, τον πολιτικό τυχοδιωκτισμό, που δουλεύει ως γάγγραινα, ως πληγή που δεν πρέπει να τον αφήνεις να κακοφορμίσει» υπογράμμισε.

«Σήμερα περισσότερο από ποτέ ξέρουμε από την ίδια την αιωνόβια πείρα του ηρωικού Κόμματός μας ότι «απ’ όλες τις σπορές που ρίχνονται στην γη, το αίμα των ηρώων δίνει την καλύτερη σοδειά» είπε ο Δημήτρης Κουτσούμπας, τονίζοντας ότι «το ΚΚΕ άντεξε και αντέχει γιατί υπάρχει και θα υπάρχει εργατική τάξη, θα υπάρχει και θα δρα το κόμμα της, ο ρόλος του οποίου είναι απαραίτητος για να εκπληρώσει την ιστορική της αποστολή, για την πραγματοποίηση των άμεσων και γενικότερων καθηκόντων της».

«Το ΚΚΕ αντέχει και θα συνεχίσει να δρα με την ίδια αταλάντευτη πίστη, γιατί η κοσμοθεωρία του θεμελιώνεται επιστημονικά από τους ίδιους τους νόμους της ιστορικής εξέλιξης. Ο διαλεκτικός και ιστορικός υλισμός είναι αξεπέραστος. Το πέρασμα από τον καπιταλισμό στον σοσιαλισμό - κομμουνισμό είναι νομοτελειακό, αναπόφευκτο. Το ΚΚΕ διατηρεί τον ταξικό χαρακτήρα του, τις αρχές του, τον μαρξισμό - λενινισμό. Έχουμε ισχυρά εργαλεία, το νέο πρόγραμμα και καταστατικό του 19ου Συνεδρίου, τις επεξεργασίες μας για την σοσιαλιστική οικοδόμηση, την ιστορία μας, τις αποφάσεις της ΚΕ όλα τα τελευταία χρόνια» επεσήμανε.

«Παλεύουμε για να γίνει ο κάθε εργάτης και εργάτρια, αφεντικό του εαυτού τους, η εργατική τάξη αφεντικό της δικής της τάξης και όχι υπηρέτης των πλουτοκρατών. Κι αυτό θα γίνει με την συνεχή πάλη για αλλαγή συσχετισμών, για ανασύνταξη του κινήματός της, σε αντικαπιταλιστική αντιμονοπωλιακή κατεύθυνση, με κοινωνική συμμαχία φυσικά με τους συμμάχους της, την αγροτιά και τους ΕΒΕ, τους νέους και τις νέες, τις γυναίκες των λαϊκών οικογενειών, για την τελική ανατροπή της εξουσίας του κεφαλαίου, για την οικοδόμηση μιας νέας κοινωνίας, του σοσιαλισμού - κομμουνισμού» είπε ο Γ.Γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ.

ΚΚΕ - Κουτσούμπας - Μακρόνησος

Μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς

Ανέφερε ότι το ΚΚΕ διεκδικεί να γίνει η Μακρόνησος πραγματικό μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, με σύγχρονο λιμάνι, ώστε να μπορούν να το επισκέπτονται τα παιδιά μας και τα εγγόνια μας το νησί αυτό, για να θυμούνται οι παλιότεροι και να μαθαίνουν οι νεότεροι.

Ταυτόχρονα το ΚΚΕ υποστηρίζει ανεπιφύλακτα τις προτάσεις της ΠΕΚΑΜ, και άλλων εργατικών - λαϊκών φορέων για την λήψη άμεσων επειγόντων μέτρων:

  • Άμεση απομάκρυνση των καταπατητών, των γιδοπροβάτων, κ.λπ., την κατεδάφιση όλων των αυθαιρέτων.
  • Περίφραξη των στρατοπέδων και άλλων χώρων και σηματοδότηση των σημαντικών χώρων λειτουργίας.
  • Τοπική αναστύλωση τμημάτων του στρατοπέδου και άλλων χώρων.
  • Καθαρισμός και βατότητα των δρόμων σύνδεσης των στρατοπέδων και άλλων χώρων.
  • Αναστήλωση των κτιρίων που υπάρχουν.
  • Οργάνωση του κτιρίου των αρτοκλιβάνων που έχει επισκευαστεί σε Ιστορικό Μουσείο μόνιμης έκθεσης φωτογραφιών, αντικειμένων, εντύπων της περιόδου εκείνης.
  • Ένταξη στα εκπαιδευτικά προγράμματα και οργάνωση επισκέψεων σχολείων για να γίνει γνωστή η ιστορία στις νεότερες γενιές.
  • Καθαρισμός των στρατοπέδων, των στρατιωτικών στρατοπέδων και λοιπών χώρων.
  • Εγκατάσταση φυλάκων.

Στον αγώνα αυτό θα πρωτοστατήσει το ΚΚΕ και στην Βουλή και με λαϊκές μαζικές κινητοποιήσεις για να γίνουν όλα αυτά πραγματικότητα. Αποτελεί υπόσχεση, καθώς φέτος κλείνουν 70 χρόνια από το άνοιγμα του κολαστηρίου της Μακρονήσου, και 70 χρόνια από την ίδρυση του ΔΣΕ. Αποτελεί υπόσχεση, καθώς πλησιάζουμε το 2018 στα εκατοστά γενέθλια του κόμματος», κατέληξε στην ομιλία του ο Γ.Γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ.

Η εκδήλωση στην πλημμυρισμένη από κόσμο και ιδιαίτερα νεολαία, Μακρόνησο, ολοκληρώθηκε με συναυλία όπου ακούσθηκαν τραγούδια από το έργο «Καντάτα για την Μακρόνησο» που μελοποίησε ο Θάνος Μικρούτσικος σε ποίηση Γιάννη Ρίτσου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

VIDEO