Βουλή

04 Οκτωβρίου 2015 16:00

Αυτό είναι το νέο Προεδρείο της Βουλής

Text to Speech

Με ευρεία συναίνεση εξελέγησαν τα μέλη του, που θα πλαισιώσουν τον Νίκο Βούτση. "Αίσθηση" απο τις ψήφους υπέρ των υποψηφίων της Χρυσής Αυγής.

Αυτό είναι το νέο Προεδρείο της Βουλής

Τους Αντιπροέδρους και τα υπόλοιπα μέλη του Προεδρείου της Βουλής εξέλεξαν οι βουλευτές, με ευρεία πλειοψηφία, ως είθισται στο πλαίσιο της κοινοβουλευτικής αλληλεγγύης, την οποία επικαλέστηκε στις προγραμματικές του δηλώσεις ο νέος Πρόεδρος της Βουλής.

Ο Νίκος Βούτσης, ο οποίος εξελέγη με 181 ψήφους, σε ειδική πρωινή συνεδρίαση της Βουλής, λίγη ώρα μετά την «αιχμηρή» τελετή παράδοση-παραλαβής της Προεδρίας, όπου αντάλλαξε «καρφιά» με την Ζωή Κωνσταντοπούλου, ανακοίνωσε τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας για τα υπόλοιπα μέλη του Προεδρείου.

Οι προτεινόμενοι του ΣΥΡΙΖΑ για τις θέσεις των τριών Αντιπροέδρων, προέκυψαν μετά απο εσωτερική ψηφοφορία στην Κ.Ο. του κόμματος, καθώς υπήρξαν διαφωνίες γύρω απο τα πρόσωπα που πρότεινε ο Αλέξης Τσίπρας.

Όπως αναμενόταν, οι υποψήφιοι της Χρυσής Αυγής για τις θέσεις του Ε΄ Αντιπροέδρου και του Δ΄ Γραμματέα της Βουλής δεν συγκέντρωσαν τον ελάχιστο απαιτούμενο αριθμό ψήφων κι έτσι δεν εξελέγησαν, ωστόσο προκάλεσε αίσθηση ο "υψηλός" αριθμός θετικών ψήφων που απέσπασε ο Ιώαννης Αϊβατίδης, που είναι υπερ-τριπλάσιος του αριθμού των βουλευτών της Χρυσής Αυγής.

Βουλή - Ολομέλεια - ψηφοφορία - Εκλογή - Προεδρείο

ΤΙς λιγότερες ψήφους, απο όσους εξελέγησαν στα αξιώματα του Προεδρείου, συγκέντρωσε η Τασία Χριστοδουλοπούλου.

Το νέο Προεδρείο της Βουλής

Στην θέση του Α΄ Αντιπροέδρου της Βουλής εξελέγη ο Τάσος Κουράκης (ΣΥΡΙΖΑ) με 197 ψήφους υπέρ, 64 λευκά και 6 άκυρα ψηφοδέλτια.

Στην θέση του Β΄ Αντιπροέδρου της Βουλής εξελέγη ο Γιώργος Βαρεμένος (ΣΥΡΙΖΑ) με 205 ψήφους υπέρ, 64 λευκά και 6 άκυρα ψηφοδέλτια.

Στην θέση του Γ΄ Αντιπροέδρου της Βουλής εξελέγη η Τασία Χριστοδουλοπούλου (ΣΥΡΙΖΑ) με 183 ψήφους υπέρ, 64 λευκά και 6 άκυρα ψηφοδέλτια.

Στην θέση του Δ΄ Αντιπροέδρου της Βουλής εξελέγη ο Νικήτας Κακλαμάνης (ΝΔ) με 267 ψήφους υπέρ και 27 λευκά ψηφοδέλτια.

Στην θέση του Ε΄ Αντιπροέδρου της Βουλής ήταν υποψήφιος απο την Χρυσή Αυγή ο Ιωάννης Αϊβατίδης, ο οποίος δεν εξελέγη, καθώς το μέτρο εκλογής του ήταν 75 ψήφοι, ενώ καταμετρήθηκαν 59 ψήφοι υπέρ, 186 λευκά και 49 άκυρα ψηφοδέλτια.

Στην θέση του ΣΤ΄ Αντιπροέδρου της Βουλής εξελέγη ο Δημήτρης Κρεμαστινός (Δημοκρατική Συμπαράταξη) με 245 ψήφους υπέρ, ενώ βρέθηκαν 40 λευκά και 5 άκυρα ψηφοδέλτια.

Στην θέση του Η΄ Αντιπροέδρου της Βουλής εξελέγη ο Γιώργος Λαμπρούλης (ΚΚΕ) με 229 ψήφους υπέρ, ενώ στην κάλπη βρέθηκαν 6 λευκά και 49 άκυρα ψηφοδέλτια.

Κοσμήτορες και Γραμματείς της Βουλής

Στη θέση των κοσμητόρων εκλέγονται δύο εκπρόσωποι της πρώτης και ένας εκπρόσωπος της δεύτερης σε δύναμη κοινοβουλευτικής ομάδας.

Απο την ψηφοφορία, Κοσμήτορες αναδείχθηκαν οι Νάσος Αθανασίου και Γιώργος Πάντζας απο τον ΣΥΡΙΖΑ, λαμβάνοντας έκαστος 208 ψήφους υπέρ, ενώ βρέθηκαν κατά περίπτωση 66 λευκά και 7 άκυρα ψηφοδέλτια.

Κοσμήτορας απο την Νέα Δημοκρατία εξελέγη ο Κώστας Κουκοδήμος με 268 ψήφους υπέρ, ενώ στην ψηφοδόχο βρέθηκαν ακόμη 20 λευκά και 2 άκυρα ψηφοδέλτια.

Αντιστοίχως πληρώθηκαν οι θέσεις των Γραμματέων, τις οποίες καταλαμβάνουν τέσσερις εκπρόσωποι της πρώτης κοινοβουλευτικής δύναμης, ένας της δεύτερης και ένας της τρίτης.

Γραμματείς αναδείχθηκαν απο τον ΣΥΡΙΖΑ οι Αναστασία Γκαρά, Μάριος Κάτσης, Ιωάννης Σαρακιώτης και Γιώργος Ψυχογιός, με ακριβώς ίδιο σε όλες τις περιπτώσεις αριθμό ψήφων, ήτοι 208 ψήφους υπέρ, ενώ βρέθηκαν ανά περίπτωση 66 λευκά και 7 άκυρα ψηφοδέλτια.

Απο την Νέα Δημοκρατία, Γραμματέας εξελέγη ο Ιωάννης Κεφαλλογιάνης με 268 ψήφους υπέρ, 20 λευκά και 2 άκυρα ψηφοδέλτια, ενώ απο την Χρυσή Αυγή υποψήφιος ήταν ο Νίκος  Κούζηλος, ο οποίος δεν εξελέγη, καθώς έλαβε 27 ψήφους υπέρ, ενώ βρέθηκαν 184 λευκά και 49 άκυρα ψηφοδέλτια στην κάλπη.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

VIDEO