Βοιωτία

09 Απριλίου 2020 12:43

Αναταραχή στις φυλακές Θήβας μετά το θάνατο κρατούμενης

Διάβασέ μου το...

Συγκρατούμενες της κατήγγειλαν ότι είχε όλα τα συμπτώματα του κορονοϊού. Τι αναφέρει το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

Αναταραχή στις φυλακές Θήβας μετά το θάνατο κρατούμενης

Αναταραχή επικρατεί στις φυλακές Ελαιώνα Θήβας, μετά από το θάνατο 35χρονης κρατούμενης, για την οποία συγκρατούμενες της κατήγγειλαν ότι είχε όλα τα συμπτώματα κορονοϊού.

Σύμφωνα με ανάρτηση του Δικτύου Αλαλληλεγγύης Κρατουμένων, εξέγερση ξεκίνησε από την τρίτη πτέρυγα των Φυλακών Ελαιώνα Θήβας και έχει εξαπλωθεί τώρα σε όλη την φυλακή, ενώ έξω από το χώρο βρίσκονται ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις

"Παρά τις υποσχέσεις για αποσυμφόρηση των φυλακών λόγω της πανδημίας, τίποτα δεν έχει γίνει ακόμη. Τα νοσοκομεία δεν δέχονται ασθενείς από τις φυλακές, γιατρός δεν υπάρχει στη Θήβα. Θα έπρεπε να έχουν αποφυλακιστεί οι ευπαθείς ομάδες. Φυλακισμένες είμαστε. Όχι θανατοποινίτισσες” αναφέρουν οι κρατούμενες.

Η σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη αναφέρει: «Σήμερα το πρωί (09-04-2020) 42χρονη κρατούμενη του Καταστήματος Κράτησης Γυναικών Ελεώνα Θηβών, διακομίσθηκε με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ σε τοπικό Νοσοκομείο, όπου κατέληξε. Διενεργείται έρευνα για τα αίτια και τις συνθήκες του θανάτου της, ο οποίος σύμφωνα με την αρχική εκτίμηση του ιατρού του Καταστήματος Κράτησης αποδίδεται σε παθολογικά αίτια». 

ΣΥΡΙΖΑ: Θανάτους περιμένει η Κυβέρνηση στις φυλακές για να δράσει;

Ο τομεάρχης Δικαιοσύνης της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Σπύρος Λάππας, αναφερόμενος στο περιστατικό, δήλωσε τα εξής:

Ο σημερινός θάνατος μιας κρατούμενης στη φυλακή Θήβας και η αναταραχή που ακολούθησε, ανέδειξαν ακόμα μια φορά την εκρηκτική και συνάμα επικίνδυνη κατάσταση που επικρατεί στις φυλακές την ώρα της μάχης κατά της πανδημίας.

Έγκυροι φορείς, τόσο διεθνείς (CPT, Επίτροπος Ανθρ. Δικαιωμάτων του Συμβ. της Ευρώπης) όσο και ελληνικοί (ΔΣΑ, Ένωση Ελλήνων Ποινικολόγων, Ελλ. Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου), έχουν εκφράσει την αγωνία τους για το συνωστισμό των κρατουμένων εν μέσω πανδημίας και έχουν προτείνει δραστικά μέτρα εκτόνωσης. Ακόμα και το άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Δικαιοσύνης της Ε.Ε. (6.4.2020) ασχολήθηκε με την αντιμετώπιση της πανδημίας στις φυλακές.

Αντίθετα η κυβέρνηση πνίγεται στις παλινωδίες της: αρχικά με συντονισμένες διαρροές έκανε λόγο για αποσυμφόρηση αλλά τελικά φαίνεται να υπαναχωρεί, φοβούμενη προφανώς το πολιτικό κόστος και δεν φαίνεται να έχει κανένα σχέδιο αντιμετώπισης της υγειονομικής κρίσης, θέτοντας σε κίνδυνο την υγεία των κρατουμένων και των εργαζομένων στα καταστήματα κράτησης.

Καλούμε λοιπόν την κυβέρνηση:

-     Να ενημερώσει τον ελληνικό λαό αν προτίθεται να προχωρήσει σε λήψη μέτρων για την προστασία της υγείας και της ζωής των κρατουμένων και των σωφρονιστικών υπαλλήλων.

-     Να δηλώσει εάν υπάρχει ένα συγκροτημένο σχέδιο για την αντιμετώπιση της πανδημίας στις φυλακές.

ΚΙΝΑΛ: να διερευνηθεί άμεσα το περιστατικό με τον θάνατο της κρατουμένης

Σε κοινή τους δήλωση, ο Γιώργος Καμίνης, ο Γιώργος Μουλκιώτης και ο Μαρίνος Σκανδάμης, αναφορικά με το περιστατικό θανάτου στις φυλακές της Θήβας, υπογραμμίζουν τα εξής:

Από σημερινά δημοσιεύματα πληροφορηθήκαμε δυστυχώς τον θάνατο κρατουμένης στις φυλακές Ελαιώνα Θήβας και την εξέγερση που ακολούθησε στη φυλακή. Οι συγκρατούμενες της θανούσας φέρονται να αποδίδουν το θάνατό της σε μόλυνση από τον κορονοϊό. Η Κυβέρνηση επιβεβαίωσε την εξέγερση και έσπευσε να επικαλεστεί “παθολογικά αίτια” για το θάνατο της κρατούμενης.

Ποιά είναι αυτά τα “αίτια” και πώς εντοπίστηκαν τόσο γρήγορα και με τόση βεβαιότητα; Είναι επιτακτική η ανάγκη για άμεση διερεύνηση του περιστατικού, με ιατροδικαστικά δεδομένα. Σε περίπτωση που τυχόν αληθεύουν οι καταγγελίες, απαιτείται να διεξαχθεί αμέσως μοριακός έλεγχος των ατόμων, με τα οποία η θανούσα ήταν σε επαφή και η εφαρμογή σχεδίου αντιμετώπισης πιθανών κρουσμάτων.

Από την πρώτη στιγμή της εξάπλωσης της πανδημίας στη χώρα μας και με αφορμή τα γεγονότα στις φυλακές της Ιταλίας, ο πρώτος εξ ημών ζήτησε από τον αρμόδιο υπουργό τη διασφάλιση της ομαλής λειτουργίας των φυλακών και την προστασία κρατουμένων και υπαλλήλων, τον άμεσο αποσυνωστισμό των φυλακών με συγκεκριμένα κριτήρια αλλά και τις συντονισμένες ενέργειες της Πολιτείας με τα μέσα που διαθέτει, προκειμένου να αποφεύγεται στο μέτρο του δυνατού το μέτρο του εγκλεισμού για μια κρίσιμη χρονική περίοδο .

Ένα μήνα μετά, τα πρώτα μέτρα της Πολιτείας για την προστασία του γενικού πληθυσμού από τον κορονοϊό, το προσωπικό των φυλακών και οι κρατούμενοι αμφισβητούν την αποτελεσματικότητα των μέτρων που έχει λάβει η Κυβέρνηση για τις φυλακές, για τα οποία ο πρώτος εξ ημών πληροφορήθηκε στις 6 Απριλίου, δηλαδή 26 ημέρες μετά την αρχική ερώτησή του.

Ένα μήνα μετά, παραμένει αναπάντητο το βασικό ερώτημα για τις προθέσεις της κυβέρνησης να προβεί σε αποσυνωστισμό των φυλακών.

Η κυβέρνηση εξακολουθεί να αγνοεί, επικίνδυνα πλέον, και τους δύο βασικούς πυλώνες θωράκισης των φυλακών από την πανδημία, όπως τους έχει υποδείξει, μεταξύ άλλων και το Συμβούλιο της Ευρώπης : αποσυνωστισμός και αποτελεσματικά μέτρα προστασίας. Η ολιγωρία από εδώ και πέρα, θα είναι εγκληματική.

Γιώργος Καμίνης Βουλευτής Επικρατείας Κινήματος Αλλαγής, κοινοβουλευτικός Τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη του Κινήματος Αλλαγής

Γιώργος Μουλκιώτης, Βουλευτής Βοιωτίας Κινήματος Αλλαγής

Μαρίνος Σκανδάμης, Γραμματέας Τομέα Προστασίας του Πολίτη του Κινήματος Αλλαγής

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

VIDEO