Οικονομία

12 Φεβρουαρίου 2024 08:23 Τελευταία ενημέρωση : 12 Φεβρουαρίου 2024 13:34

Αγρότες: “Κόκκινη γραμμή” το αφορολόγητο πετρέλαιο

Διάβασέ μου το...

Ένας από τους 15 αγρότες που θα βρεθεί την Τρίτη στο Μαξίμου, μίλησε στον ΑΝΤ1 για την συνάντηση με τον Πρωθυπουργό.

Αγρότες: “Κόκκινη γραμμή” το αφορολόγητο πετρέλαιο
-

«Είμαστε ανοιχτοί στο διάλογο, πρέπει να δώσει λύση στα προβλήματά μας», δήλωσε στον ΑΝΤ1 και την εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» ο αγρότης, Σωκράτης Αλειφτήρας, ο οποίος θα είναι ένας από τους 15 αγρότες που θα βρεθούν αύριο στη συνάντηση με τον Πρωθυπουργό.

«Είναι κάποια θέματα που μπορούμε να συζητήσουμε», παραδέχθηκε, εμφανιζόμενος ανοιχτός σε διαπραγματεύσεις, όμως ξεκαθάρισε πως, «κόκκινη γραμμή το πετρέλαιο, γιατί αν δεν ρίξουμε το κόστος παραγωγής, δεν μπορούμε να είμαστε βιώσιμοι στην επόμενη σοδειά που ξεκινά τον άλλο μήνα».

Ερωτηθείς για τυχόν κόντρες μεταξύ των μπλόκων για την επιτροπή που συστάθηκε για να πάει στον Πρωθυπουργό, απάντησε πως, «έχουμε αφήσει τις κομματικές ταυτότητες και είμαστε ενωμένοι, όλοι έχουν απόλυτη εμπιστοσύνη στους 15 που θα πάνε. Είμαστε πάνω από 50 μπλόκα, δεν μπορούμε να πάμε όλοι. Κι εγώ να μην πήγαινα, έχω εμπιστοσύνη ότι θα εκφραστούν όλα τα ζητήματα του κλάδου», ενώ για την εκπροσώπηση της κάθε περιοχής είπε πως, «οι αγρότες της Θεσσαλίας έχουν προβλήματα από την κακοκαιρία, αλλά και στον Έβρο έχουν προβλήματα από τις φωτιές».

«Ο Αυγενάκης έχει γίνει επικοινωνιακός, από εκεί που μας θεωρούσε πολιτικά κατευθυνόμενους», σχολίασε για τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, σημειώνοντας πως δεν γνωρίζει τι έγινε την Κυριακή στην Αλεξανδρούπολη.

Τέλος, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα, είπε ότι, «θέλουμε να θεσμοθετηθεί το αφορολόγητο αγροτικό πετρέλαιο κι αν θέλει η κυβέρνηση, θα βρεθεί ο τρόπος για να μην υπάρχει λαθρεμπόριο».

Σε ανακοίνωση του Τμήματος Αγροτικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία αναφέρονται τα εξής:

«Η κυβέρνηση της ΝΔ επιχαίρει ότι διατήρησε τους πόρους της ΚΑΠ της περιόδου 2021-2027, για την Ελλάδα, στο ίδιο επίπεδο με την περίοδο 2015-2020, κάτι για το οποίο επαίρεται και ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης, που -πρόσφατα σε εκδήλωση στο Μέγαρο Μουσικής δήλωσε «ότι Θυμάται, ότι προσωπικά έκανε αυτή την διαπραγμάτευση». Ας δεχθούμε λοιπόν ότι άλλη μία ακόμα «περήφανη διαπραγμάτευση» της «Κυβέρνησης των Αρίστων», στέφθηκε με επιτυχία, με την υποσημείωση βέβαια ότι οι «επιτυχείς και περήφανες διαπραγματεύσεις» των Κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, τα τελευταία 40 χρόνια, «συντέλεσαν» στη μείωση του προϋπολογισμού για την ΚΑΠ, στο πλαίσιο του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου (ΠΔΠ) της ΕΕ, δηλ. του Μακροπρόθεσμου Προϋπολογισμού της ΕΕ, από 70% που ήταν το 1980 στο 28,8% για την περίοδο 2021-2027.

Και ερχόμαστε στην πληρωμή των Άμεσων Ενισχύσεων του Πυλώνα Ι (προκαταβολή τον Οκτώβρη και εξόφληση τον Δεκέμβρη από τον ΟΠΕΚΕΠΕ), στο πλαίσιο της πρώτης, ουσιαστικά, χρονικά εφαρμογής της νέας ΚΑΠ στη χώρα μας. Από μια πρώτη ανάλυση προέκυψε ότι οι αγρότες και κτηνοτρόφοι μας, είδαν στους λογαριασμούς τους μειωμένα ποσά από 20% έως 40%. Θα απαντήσει η Κυβέρνηση ότι, καταρχήν, στην πληρωμή αυτή δεν καταβλήθηκαν τα ποσά για τα «Οικολογικά Σχήματα», που ουσιαστικά αντικατέστησαν το «Πρασίνισμα» της προηγούμενης περιόδου και αποτελούν το 25% των ποσών για τον Πυλώνα Ι. Αλλά δεν θα απαντήσει, τουλάχιστον με πειστικό τρόπο, γιατί επιλέχθηκαν τα συγκεκριμένα δέκα (10) «Οικολογικά Σχήματα» στο Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο της ΚΑΠ, αυτό με τις πολλές αστοχίες και παραβλέψεις, για το οποίο έγινε μια προσχηματική δημόσια διαβούλευση, που «ούτε δημοκρατική ούτε πολυσυμμετοχική ήταν», όπως και πάλι επαίρεται η Κυβέρνηση.

Δέκα (10) «Οικολογικά Σχήματα», για τα οποία έγκαιρα ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είχε επισημάνει ότι είναι πολλά και προκαλούν προβλήματα, αφενός κατανόησης και επιλογής από τον αγροτικό κόσμο και αφετέρου ελέγχων από τον διοικητικό μηχανισμό, με συνέπεια την μεγάλη καθυστέρηση στην καταβολή τους και πιθανή έκβαση την μη απορρόφηση των σχετικών πόρων, κάτι για το οποίο μέχρι σήμερα έχει, δυστυχώς, επιβεβαιωθεί. Ειδικά, μάλιστα για την κτηνοτροφία, όταν στο Οικολογικό Σχήμα «Διατήρηση μεθόδων βιολογικής κτηνοτροφίας», θα μπορούν να επωφεληθούν μόνο όσοι κτηνοτρόφοι είναι ήδη ενταγμένοι στη βιολογική κτηνοτροφία ή στο Οικολογικό Σχήμα «Βελτίωση της περιβαλλοντικής κατάστασης βοσκήσιμων γαιών σε περιοχές που αντιμετωπίζουν κίνδυνο ερημοποίησης λόγω διάβρωσης», όπου εξαιτίας της τεχνικής λύσης στην κατανομή των βοσκότοπων (κατανομή βοσκότοπων σε άλλη περιοχή από την έδρα του κτηνοτρόφου, ακόμα και σε άλλη περιφέρεια), είναι άγνωστο πώς θα εφαρμοστούν οι συγκεκριμένες δράσεις, όταν μάλιστα τα διαχειριστικά σχέδια βόσκησης δεν έχουν ακόμα ολοκληρωθεί. Και αφού αναφερόμαστε στην κτηνοτροφία, ποιος από τους κυβερνώντες θα απολογηθεί, ειδικά, στους κτηνοτρόφους μας, για τα μειωμένα ποσά που είδαν στους λογαριασμούς τους, εξαιτίας της μείωσης του προϋπολογισμού της Αγρονομικής Περιφέρειας των Βοσκοτόπων σε ποσοστό 27%;

Όλα αυτά και πολλά άλλα, οφείλει να εξηγήσει η Κυβέρνηση της ΝΔ, αντί να καταφεύγει στα συνήθη επικοινωνιακά τεχνάσματα, με αφηγήματα του τύπου «της διατήρησης των πόρων της ΚΑΠ της περιόδου 2021-2027, για την Ελλάδα, στο ίδιο επίπεδο με την περίοδο 2015-2020» ή, σε φάσεις έξαρσης της αλαζονείας της και της αναλγησίας της, να «κουνά το δάχτυλο» και ενίοτε να ειρωνεύεται στους χειμαζόμενους, αλλά περήφανους, αγωνιζόμενους αγρότες και κτηνοτρόφους μας. Γι’ αυτό ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι αποφασισμένος να σταθεί, μέχρι τέλους, δίπλα στους αγωνιζόμενους αγρότες και κτηνοτρόφους μας, έως ότου δοθούν ουσιαστικές λύσεις στα δίκαια αιτήματά τους, για την αξιοπρεπή διαβίωσή τους και τη διατήρηση της ζωής στην ελληνική ύπαιθρο».

Ειδήσεις σήμερα:

Πυρήνες της Φωτιάς: “Ήταν φίλος με ανθρώπους της Greek Mafia και φοβόταν τους... αντιπάλους τους”

Όστιν: Στο νοσοκομείο ο ΥΠΑΜ των ΗΠΑ, μεταβίβασε τις εξουσίες του

ΕΦΚΑ - ΔΥΠΑ: Οι πληρωμές μέχρι τις 16 Φεβρουαρίου

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ