Οικονομία

10 Μαΐου 2023 13:30

Πληθωρισμός: “Βουτιά” στο 3%, αλλά εξακολουθεί να “καλπάζει” στα τρόφιμα

Διάβασέ μου το...

Στο 3% μειώθηκε ο πληθωρισμός τον Απρίλιο σε ετήσια βάση από 4,6% τον Μάρτιο, αλλά στα τρόφιμα εξακολουθεί να κινείται σε διψήφια ποσοστά.

Πληθωρισμός: “Βουτιά” στο 3%, αλλά εξακολουθεί να “καλπάζει” στα τρόφιμα
-

Στο 3% μειώθηκε ο πληθωρισμός τον Απρίλιο σε ετήσια βάση από 4,6% τον Μάρτιο, συνεχίζοντας την καθοδική πορεία του, σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ.

Βασικός παράγοντας για την εξέλιξη αυτή, όπως και τους προηγούμενους μήνες, ήταν η  μείωση των τιμών ενέργειας. Οι τιμές των τροφίμων επιβραδύνθηκαν αλλά συνέχισαν να αυξάνονται με υψηλούς ρυθμούς, ενώ σημαντικές ανατιμήσεις σημειώθηκαν και σε μία σειρά άλλων προϊόντων και υπηρεσιών.

Ειδικότερα, μεγάλη μείωση σημειώθηκε σε όλες τις τιμές ενέργειας, με την τιμή του ρεύματος να κάνει βουτιά 29,9% σε σχέση με τον Απρίλιο του 2022, την τιμή του φυσικού αερίου να υποχωρεί 25,1% και του πετρελαίου θέρμανσης 20,7%. Σημαντική πτώση 7,4% καταγράφηκε και στις τιμές των καυσίμων - λιπαντικών.

Στα είδη διατροφής και τα μη αλκοολούχα ποτά οι τιμές αυξήθηκαν 11,1%, με τις μεγαλύτερες ανατιμήσεις να σημειώνονται στα γαλακτοκομικά - αυγά (19,1%), το ψωμί-δημητριακά (13,8%), το κρέας (12%), τον καφέ-κακάο-τσάι (12,1%) και τα έλαια - λίπη (16,2%).

Ειδήσεις σήμερα:

Θάνατος βρέφους στην Άρτα: Σε σοκ οι γονείς του - Συγγενείς απειλούν να λιντσάρουν τον πατέρα

Θεσσαλονίκη: Γυναίκες εξέδιδαν γυναίκα σε παράνομο οίκο ανοχής

Μελίνα Παρασκάκη: Αποζημίωση στους γονείς της 4χρονης

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ