Quantcast

Οικονομία

17 Αυγούστου 2022 12:10 Τελευταία ενημέρωση : 18 Αυγούστου 2022 00:28

“Εξοικονομώ 2021”: Εντάσσονται όλοι οι επιλαχόντες

Διάβασέ μου το...

Όσοι από τους δικαιούχους έχουν ολοκληρωμένη ηλεκτρονική ταυτότητα κτιρίου μπορούν να ξεκινήσουν τις παρεμβάσεις ενεργειακής αναβάθμισης

“Εξοικονομώ 2021”: Εντάσσονται όλοι οι επιλαχόντες

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ανακοίνωσε, ότι στο Πρόγραμμα «Εξοικονομώ 2021» εντάσσονται ως καταρχήν επιλέξιμοι και οι 47.433 επιλαχόντες.

Ο προϋπολογισμός του «Εξοικονομώ 2021» αυξάνεται κατά 591,7 εκατ. ευρώ, και ανέρχεται συνολικά σε 1,2 δισ. ευρώ (ποσοστό αύξησης 94%). Συνολικά οι δικαιούχοι του Προγράμματος είναι πλέον 87.578 νοικοκυριά.

Όσοι από τους δικαιούχους έχουν ολοκληρωμένη ηλεκτρονική ταυτότητα κτιρίου μπορούν να ξεκινήσουν τις παρεμβάσεις ενεργειακής αναβάθμισης, που σχετίζονται με το ποσοστό της δικής τους συμμετοχής στο Πρόγραμμα.

Το «Εξοικονομώ 2021» είναι το πρώτο πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης κτιρίων με ξεχωριστό προϋπολογισμό για τα ευάλωτα νοικοκυριά. Αυτή η στήριξη των οικονομικά ασθενέστερων αυξάνεται κατά 81,8 εκατ. ευρώ κι αφορά σε 5.890 νοικοκυριά. Έτσι οι συνολικά 14.246 πιο ευάλωτοι συμπολίτες μας ενισχύονται με 201,8 εκατ. ευρώ.

Οι νέες λίστες με τα ονόματα των επιλαχόντων θα επικαιροποιηθούν αμέσως μόλις βγει ο νέος οδηγός του προγράμματος.

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, δήλωσε: Ανταποκρινόμαστε στο μεγάλο ενδιαφέρον των ελληνικών νοικοκυριών για το πρόγραμμα «Εξοικονομώ 2021» και σήμερα εντάσσουμε σε αυτό, το σύνολο των επιλαχόντων τους οποίους μετατρέπουμε σε δικαιούχους. Συνεχίζουμε την προσπάθειά μας για στήριξη της κοινωνίας με κάθε τρόπο στους πολύ δύσκολους καιρούς πού περνάμε και παράλληλα μειώνουμε την κατανάλωση ενέργειας και προστατεύουμε το Περιβάλλον.

ΣΥΡΙΖΑ: Με πυροτεχνήματα δεν μπορεί να κρύψει η ΝΔ την αποτυχία της

Σε κοινή δήλωση των Σωκράτη Φάμελλου και Πέτης Πέρκα, Τομεάρχη και αναπληρώτριας Τομεάρχη Περιβάλλοντος και Ενέργειας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ,αναφέρονται τα εξής:

«Με σημερινό δελτίο τύπου το ΥΠΕΝ πανηγυρίζει για την ένταξη στο Πρόγραμμα «Εξοικονομώ 2021» και των επιλαχόντων. Πανηγυρίζει για να κρύψει την αποτυχία των εξαγγελιών τους μέχρι σήμερα και την εκ των υστέρων αλλαγή του προγράμματος. Ποια είναι η αλήθεια; Το ΥΠΕΝ αποκρύπτει ότι το «Εξοικονομώ 2021» δεν υπήρξε, γιατί η κυβέρνηση των αρίστων δεν έκανε προκήρυξη προγράμματος και δεν υπήρξε χρηματοδότηση για εξοικονόμηση ενέργειας στις κατοικίες το 2021. Μιλάμε λοιπόν για πρόγραμμα του 2022. Και όλα αυτά ενώ το εξοικονομώ του κ. Χατζηδάκη του 2020 παρουσιάζει σοβαρά προβλήματα και καθυστερήσεις στις πληρωμές. Με την κυβέρνηση Μητσοτάκη είχαμε δύο χαμένες χρονιές για την ενεργειακή αναβάθμιση των σπιτιών εν μέσω ενεργειακής κρίσης. Δύο χρονιές χαμένες και για τον χώρο της κατασκευής, που δεν έχει πληρωθεί ακόμα και για έργα που έχει εκτελέσει. Ενώ το ΥΠΕΝ δεν έχει δώσει λύσεις για την αύξηση στις τιμές των υλικών, που πλήττει ιδιαίτερα τα ευάλωτα νοικοκυριά, και δημιουργεί αδιέξοδα και στο πρόγραμμα του 2020 και στο νέο του 2022. 

Ο κ. Σκρέκας προσπάθησε όμως σήμερα με ένα προεκλογικό πυροτέχνημα να παραπλανήσει με την ανακοίνωση ένταξης των επιλαχόντων σε ένα πρόγραμμα που δεν έχουν ανακοινωθεί μέχρι σήμερα ούτε οι επιτυχόντες! Και όλα αυτά ενώ οι αιτήσεις έκλεισαν το Μάρτιο, και άρα η κυβέρνηση είναι 5 μήνες χαμένη στο λαβύρινθο που δημιούργησε και ενώ τα νοικοκυριά υποφέρουν από την ακρίβεια και τη ρήτρα Μητσοτάκη. Η πραγματικότητα είναι ότι απέτυχαν στο πολυδιαφημισμένο σύστημα αξιολόγησης με το ΤΕΕ με τα δήθεν αντικειμενικά κριτήρια, απέτυχαν και στην κατανομή των χρημάτων ανά περιφερειακή ενότητα. Και πολύ φοβόμαστε ότι οι αυξημένοι πόροι που με μεγάλη καθυστέρηση ανακοίνωσε σήμερα το ΥΠΕΝ θα μείνουν στα λόγια. Ντρέπονται να παραδεχτούν ότι το πρόγραμμα εξοικονομώ όπως δρομολογήθηκε από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ λειτουργούσε αποτελεσματικά καλύπτοντας και ολοκληρώνοντας ετήσια προγράμματα. Ντρέπονται και να παραδεχτούν ότι τρία χρόνια δεν έχουν κάνει τίποτα για το Εξοικονομώ στα Δημόσια Κτίρια και στην Επιχειρηματικότητα. Μέσα στην πλήρη αποτυχία τους, που κοστίζει πανάκριβα στην ελληνική κοινωνία, οφείλουν έστω και τώρα να παραδεχτούν και να υλοποιήσουν τη μόνη εφικτή λύση, όπως την προτείνει διαχρονικά ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ: ένα πρόγραμμα εξοικονομώ για την κατοικία ανοικτό στις αιτήσεις, που θα τρέχει όλο το χρόνο και θα τροφοδοτείται σταθερά από το Ταμείο Ανάκαμψης και από άλλους κοινοτικούς και εθνικούς πόρους».


Ειδήσεις σήμερα: 

Θεσσαλονίκη: Έπεσε από τον δεύτερο όροφο μετά από καυγά με τη γυναίκα του (βίντεο)

Ντρισμπιώτη: Έκανε προπόνηση μετά τα μεσάνυχτα σχολώντας από την ταβέρνα

Ικαρία: Το πρώτο vegan πανηγύρι

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ