Οικονομική πολιτική

11 Ιουνίου 2018 14:20

“Κλείδωσαν” οι νέες αντικειμενικές αξίες

Text to Speech

Για ποια ακίνητα θα "φουσκώσει" ο ΕΝΦΙΑ. Νέα ανατροπή για τον φόρο υπεραξίας. Τα σενάρια για αλλαγές στον συμπληρωματικό φόρο

“Κλείδωσαν” οι νέες αντικειμενικές αξίες

Του Νίκου Ρογκάκου

Προ των πυλών βρίσκονται οι νέες αντικειμενικές αξίες, αφού σύμφωνα με πληροφορίες σήμερα ή αύριο το πολύ, θα πάρουν ΦΕΚ οι νέες Τιμές Ζώνης, και περίπου 1 εκατομμύριο ιδιοκτήτες ακινήτων θα δουν τον ΕΝΦΙΑ τους να αυξάνεται.

Με αυτό το δεδομένο, δεν αποκλείεται να γίνει αύξηση του αφορολογήτου στο Συμπληρωματικό Φόρο κατά 50.000 ή 100.000 ευρώ, καθώς οι μεσαίες και μεγαλύτερες- μετά από την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών- περιουσίες θα είναι αυτές που θα υποστούν τα μεγαλύτερα βάρη.

Είναι ενδεικτικό ότι ακίνητο που βρίσκεται σήμερα σε Ζώνη με Τιμή 2.000 ευρώ/τ.μ., αν υπάρξει αύξηση της αντικειμενικής έστω κατά 10%, τότε αυτομάτως αλλάζει κλιμάκιο και προκύπτει αύξηση ΕΝΦΙΑ 150 ευρώ ανά 100 τ.μ. επιφάνειας ακινήτου.

Στο Υπουργείο Οικονομικών όλο το Σαββατοκύριακο έγιναν δοκιμαστικές εκκαθαρίσεις, προκειμένου το υπουργείο να τεστάρει τις εισηγήσεις που έχει στα χέρια του, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι η τελική βεβαίωση φόρου αγγίζει τα 3,5 δις ευρώ, δηλαδή περίπου 300 εκατ. ευρώ παραπάνω από σήμερα. 

Έρχονται αυξήσεις στις «λαϊκές» περιοχές

Αυξήσεις αντικειμενικών αναμένονται και στις «λαϊκές» περιοχές, ωστόσο από το υπουργείο Οικονομικών υποστηρίζουν ότι η επιβάρυνση στον ΕΝΦΙΑ δεν θα είναι ούτε 20 ευρώ.

Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι το υπουργείο θα πάει σε περιορισμένες αυξήσεις αντικειμενικών σε κάποιες από αυτές τις περιοχές, έτσι ώστε τελικά να μην ξεπεράσουν τα 1.000 ευρώ/τ.μ. Σημειωτέον ότι η μετάβαση από το κλιμάκιο 500- 750 ευρώ/τ.μ. στο οποίο ανήκουν πολλές περιοχές της Δυτικής Αττικής, στο αμέσως επόμενο κλιμάκιο 750- 1.000 ευρώ/ τ.μ. ισοδυναμεί με αύξηση ΕΝΦΙΑ μόλις 10 ευρώ ανά 100 τ.μ. επιφάνειας ακινήτου.

«Σίριαλ» με τον φόρο υπεραξίας

Όσον αφορά στο Φόρο Υπεραξίας, πηγές του υπουργείο Οικονομικών αναφέρουν ότι ΔΕΝ καταργείται, παρά το ότι στο προσχέδιο του πολυνομοσχεδίου, το οποίο συζητείται απο το πρωί στην Βουλή, υπήρχε σχετική διάταξη, η οποία εν συνεχεία αποσύρθηκε. ​

VIDEO