Επιχειρήσεις

07 Απριλίου 2017 16:37

Κόπηκε το ρεύμα σε 150 χιλιάδες οφειλέτες μέσα σε ένα χρόνο

Text to Speech

Αίσθηση προκαλούν τα στοιχεία του ΔΕΔΔΗΕ για τις εντολές αποκοπής μετρητών αλλά και για τις ρευματοκλοπές.

Κόπηκε το ρεύμα σε 150 χιλιάδες οφειλέτες μέσα σε ένα χρόνο

Αίσθηση προκαλούν τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν χθες στη Βουλή από το διαχειριστή του συστήματος διανομής ηλεκτρισμού ΔΕΔΔΗΕ για τις εντολές αποκοπής μετρητών που δέχθηκε την περασμένη χρονιά.

Σύμφωνα λοιπόν με τα όσα αποκάλυψε η διοίκηση του ΔΕΔΔΗΕ, ο διαχειριστής δέχθηκε το 2016 συνολικά 320 χιλιάδες εντολές αποκοπής μετρητών από προμηθευτές (ΔΕΗ και άλλες εταιρείες προμήθειας). Οι εντολές αποκοπής αντιστοιχούν σε ποσοστό 4,3% επί του συνόλου των μετρητών που διαχειρίζεται ο ΔΕΔΔΗΕ. 

Ωστόσο, ο ΔΕΔΔΗΕ δεν έδωσε επίσημα στοιχεία στην Βουλή για το πόσες εντολές εκτελέστηκαν ώστε να κοπεί το ρεύμα τους συγκεκριμένους καταναλωτές, παρά μόνο αναφέρθηκε στο ότι υπάρχουν αρκετοί πελάτες οι οποίοι μόλις δουν τα συνεργεία σπεύδουν και κάνουν διακανονισμό ή αποπληρώνουν τις οφειλές τους. Σε κάποιες άλλες περιπτώσεις μάλιστα τα συνεργεία εμποδίζονται και χρειάζεται να επανέλθουν. 

Σύμφωνα με πληροφορίες ωστόσο ο συνολικός αριθμός των αποκοπών πέρυσι έφτασε τις 150 χιλιάδες μετρητές, που αντιστοιχεί στο 2% του συνόλου των 7.438.000 μετρητών στο δίκτυο διανομής. 

Επίσης ένα συχνό φαινόμενο που παρατηρείται είναι οι παράνομες επανασυνδέσεις. Σύμφωνα με τη διοίκηση του ΔΕΔΔΗΕ έχουν εντοπιστεί στους ελέγχους που έγιναν 10.616 παράνομες επανασυνδέσεις και ήδη έχουν κατατεθεί 3500 μηνύσεις ενώ συνεχίζεται η διαδικασία υποβολής και για τις υπόλοιπες περιπτώσεις.

Όπως αναφέρθηκε στη βουλή τα συνεργεία που κάνουν τις καταμετρήσεις σε όλα τα ρολόγια τρεις φορές το χρόνο έχουν εκπαιδευτεί ώστε να κάνουν ελέγχους για παράνομες επανασυνδέσεις, ενώ επιπλέον πέρυσι έγιναν 500 χιλιάδες επιπλέον έλεγχοι στο πλαίσιο επισκέψεων των συνεργείων του ΔΕΔΔΗΕ για άλλες εργασίες. Τέλος έγιναν και ακόμη 40 χιλιάδες στοχευμένοι έλεγχοι σε περιπτώσεις που διαπιστώθηκαν ακραίες μεταβολές στην κατανάλωση πελατών. 

Αξίζει να αναφερθεί τέλος ότι ο ΔΕΔΔΗΕ διαχειρίζεται αιτήματα αποκοπών ή ελέγχων για ρευματοκλοπές όχι μόνο από τη μητρική ΔΕΗ αλλά και από άλλους προμηθευτές ρεύματος. 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

VIDEO