GP Μεξικού: Απόλυτος κυρίαρχος ο Norris – Είναι πλέον πρωτοπόρος στη βαθμολογία οδηγών

×

Μαρία Ανδρεάδη

Ο Lando Norris πανηγύρισε μια κυριαρχική νίκη στο Μεξικό, η οποία του χάρισε την κορυφή στη βαθμολογία οδηγών κατά έναν βαθμό. Πίσω του, οι Charles Leclerc και Max Verstappen, που παραλίγο να μας προσφέρουν δράμα στον τελευταίο γύρο.

GP Μεξικού

Η εκκίνηση ήταν καθοριστική για τον Lando Norris, καθώς εκμεταλλεύτηκε την πολύ καλή του αντίδραση κι απέφυγε το χάος πίσω του. Οι δύο Ferrari βρέθηκαν πλάι-πλάι, ενώ πήγε να εμπλακεί στη μάχη και ο Max Verstappen. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα ο Ολλανδός να χάσει τελείως την πρώτη στροφή, με τον George Russell να παραπονιέται στον ασύρματο, ώστε να δώσει τη θέση πίσω ο οδηγός της Red Bull Racing.

Τα replay της εκκίνησης έδειξαν ένα κομμάτι της μπροστινής αεροτομής του Lewis Hamilton να σπάει ύστερα από επαφή με τον Lando Norris. Πιο πίσω και λόγω όλης αυτής της αναστάτωσης, ο Oscar Piastri έχασε δύο θέσεις και πλέον είχε μπροστά του έναν αποφασισμένο Yuki Tsunoda.

Ο Liam Lawson εγκατέλειψε ύστερα από υπέρμετρη φθορά που «μάζεψε» στον πρώτο γύρο.

Στον 7ο γύρο, οι μάχες αναζωπυρώθηκαν και κυρίως αυτή ανάμεσα σε Verstappen και Hamilton. Οι δύο τους ξεκίνησαν τα «σπρωξίματα», σπρώχνοντας ο ένας τον άλλον εκτός πίστας. Αυτή η «φαγωμάρα» έδωσε την ευκαιρία σε έναν εντυπωσιακό Oliver Bearman να «κλέψει» την 4η θέση, ενώ οι δύο Mercedes βγήκαν επίσης εκτός ορίων για να αποφύγουν τον… χαμό μπροστά.

Ο επτάκις παγκόσμιος πρωταθλητής δέχθηκε ποινή 10 δευτερολέπτων για τα «σπρωξίματα» με τον Verstappen, καθώς δεν ακολούθησε την προβλεπόμενη οδηγία κατά την επιστροφή στην αγωνιστική διαδρομή.

Στον 28ο γύρο και με τα πρώτα pit stops να πραγματοποιούνται για όσους είχαν εκκινήσει με τη μαλακή, ο Nico Hulkenberg εγκατέλειψε λόγω μηχανικού προβλήματος. Ο Carlos Sainz δέχθηκε ποινή 5 δευτερολέπτων για αυξημένη ταχύτητα στην pit lane.

Ο Lando Norris ήταν ο τελευταίος των κορυφαίων που έκανε τη δική του αλλαγή ελαστικών, με τη διαφορά σχεδόν μισού λεπτού που είχε ανοίξει, να του επιτρέπει την επάνοδο στην 1η θέση.

Εγκατάλειψη είδαμε και για τον Fernando Alonso, ο οποίος επέστρεψε στο γκαράζ της Aston Martin με μηχανική βλάβη.

Στο μεταξύ, ο Piastri είχε ανέβει στην 6η θέση κι είχε μείνει στάσιμος πίσω από τις δύο Mercedes, την ώρα που τα «ασημί βέλη» αντάλλαξαν θέσεις μετά από πρωτόγνωρο ξέσπασμα από την πλευρά του Russell.

Οι Hamilton, Piastri, Antonelli μπήκαν ταυτόχρονα στην pit lane για τις δευτέρες αλλαγές, με τον Αυστραλό να βγαίνει μπροστά από όλους, χάρη σε ένα ταχύτατο pit stop από τη McLaren.

Ο Piastri κατάφερε να ανέβει στην 5η θέση στον 60ο γύρο, με τον George Russell να αναμένει από την ομάδα την οδηγία για επιστροφή της θέσης στον teammate του. Μια θέση που υποστήριξε, φυσικά, και ο ίδιος ο Antonelli. Η εντολή από τη Mercedes έφτασε 2 γύρους αργότερα.

Η κορυφαία τριάδα ρίσκαρε και έμεινε στην πίστα με μια αλλαγή, την ώρα που ο Max Verstappen μάζευε εντυπωσιακά τη διαφορά από τον 2ο Leclerc και με 3 γύρους να απομένουν.

Ένα εικονικό αυτοκίνητο ασφαλείας διέκοψε τη μάχη μεταξύ των δύο, κι έτσι ο Ολλανδός περιορίστηκε στο 3ο σκαλί του βάθρου. Από την άλλη, ο Lando Norris εξασφάλισε την 6η νίκη στη σεζόν και πήρε επίσημα την πρωτοπορία στη βαθμολογία οδηγών κατά 1 βαθμό έναντι του teammate του.

Ο Oliver Bearman «κλείδωσε» την 4η θέση και μαζί κέρδισε το καλύτερο αποτέλεσμα για τη Haas στην ιστορία της στη Formula 1.

Η βαθμολογούμενη δεκάδα διαμορφώθηκε ως εξής: Norris, Leclerc, Verstappen, Bearman, Piastri, Antonelli, Russell, Hamilton, Ocon, Bortoleto.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEO